De Davidster, een perfect symmetrische 6-puntige ster, ontstaan door het verenigen van twee gelijkzijdige driehoeken, is een van de meest geliefde symbolen voor esoterici van alle tijdperken.
Het gebruik en de betekenis ervan gaan veel verder dan de Tarot en waarzeggerij. Denk alleen maar aan het feit dat het onder andere het symbool is van een heel volk: de Joden.
Esoterie en vrijmetselarij zijn in de geschiedenis bovendien nauw met elkaar verbonden en het is bijna overbodig om te wijzen op het belang van de driehoek van de piramide (ook ondersteboven) in de vrijmetselarij.
De Davidster, bestaande uit een driehoek die naar boven wijst en een driehoek die naar beneden wijst, is dan ook de apotheose van de esoterische symboliek, zozeer zelfs dat je er bij het doorbladeren van de boeken van de vroegste esoterici al op de eerste bladzijden letterlijk tegenaan loopt.
Om te begrijpen (en vooral te onthouden) hoe je de tarotkaarten met de methode van de Davidster moet lezen, is het heel nuttig om een van de legendes achter dit symbool te kennen.
De Davidster ontstaat door het verenigen van twee driehoeken.
De eerste driehoek staat voor het element water (vrouwelijk). Deze wijst naar beneden, omdat het water normaliter naar beneden stroomt en de ruimtes vult.
De tweede driehoek staat voor het element vuur (mannelijk). Deze wijst naar boven, omdat het vuur normaliter naar de bovenliggende lagen stijgt.
Volgens de legende heeft God, toen hij Adam en Eva uit het aardse paradijs verdreef, hen bij eeuwig besluit veroordeelde om voor hun levensonderhoud op elkaar te rekenen, waardoor ze onverbrekelijk met elkaar verbonden waren.
Uit deze onlosmakelijke verbondenheid van mannelijk en vrouwelijk ontstaat de Davidster die wij zullen gebruiken voor het lezen van de Tarot.
Bij de methode met de Davidster kun je het hele tarotdeck gebruiken, of alleen de 22 kaarten van de Grote Arcana. De keuze is aan jou.
De kaartlegger schudt de kaarten en geeft de stapel aan de vraagsteller met het verzoek deze te splitsen.
Als hij de kaarten weer bij elkaar heeft verzameld, gaat de kaartlegger over tot het openleggen van de kaarten op tafel. Daarbij begint hij met het leggen van de kaarten van de vrouwelijke driehoek, dus de driehoek die naar beneden wijst (kaarten 1 tot 3).
Vervolgens vormt hij de mannelijke driehoek, die naar boven wijst (kaarten 4 tot 6).
Ten slotte plaatst hij de centrale kaart (7).
Hieronder geef ik je een overzicht van de specifieke nuances en context van de betekenis van elke afzonderlijke kaart, die op basis van de positie worden bepaald.
Als je de betekenis van de tarotkaarten nog steeds niet helemaal goed onder de knie hebt, kun je hier mijn samenvattende gids met betrekking tot de betekenis van de tarotkaarten lezen.
Meer soortgelijke artikelen kun je vinden in de rubriek:
“Leer de verschillende methodes om de Tarot te lezen”