De betekenis van de tarotkaart “De Duivel”

De tarotkaart De DuivelDe kaart De Duivel slaagt erin om het kwaad in al zijn aspecten effectief weer te geven: hoornen, angstaanjagende vleugels, dierenpoten, schubben en nog veel meer.

Verder zitten er aan zijn voeten twee geketende monsterlijke figuren, die De Duivel met zijn stok of met zijn vlammende zwaard in bedwang houdt.

Op de buik van De Duivel is een glimp op te vangen van gelaatstrekken, wat symbool staat voor het feit dat de Duivel zich laat leiden door de laagste en meest perverse instincten.

Op de meeste tarotkaarten zijn positieve elementen te vinden. Op deze kaart niet.

Algemene interpretatie van de kaart

De kaart De Duivel staat voor alle slechte prikkels en verleidingen die we in de loop van ons leven tegenkomen.

Ook De Duivel, wat zeker geen positieve kaart is, maakt deel uit van een cyclus die we in de tarot al eerder hebben aangetroffen. Zonder kwaad kan er geen goed zijn, zonder de laagste verleidingen kan er geen verlicht pad zijn, zonder beproevingen die moeten worden overwonnen heeft het pad der inwijding van de tarot weinig betekenis.

De kaart kan staan voor het vertroebelen van het verstand door verleidingen en passies. Iets trekt ons zo aan, dat wij ons gezonde verstand en de logica vergeten, wat tot grote innerlijke onrust leidt.

Een duistere situatie, negativiteit. Lucifer is de gevallen engel. De engel die ooit de brenger van het licht was. Nu licht het vuur van zijn stok op, maar hij doet dat op een misplaatste en gevaarlijke manier.

Dominantie over mensen, of het verlangen naar dominantie over andere mensen. Bijna nooit positief.

Zeer sterke passie, grenzend aan obsessie.

Seksualiteit in al haar vormen, ook en vooral onconventioneel, of gericht op mensen op wie het niet gericht zou moeten zijn.

Het is een feit dat de kracht van slechte prikkels vaak sterker is dan die van goede prikkels.

Specifieke voorbeelden van mogelijke betekenissen:

  • Een ongelooflijk sensueel persoon. Iemand die wij bijna niet kunnen weerstaan. Misschien kan ons verstand dit zeer krachtige verlangen tot zwijgen brengen, maar het is heel goed mogelijk dat wij dat helemaal niet zien zitten.
  • Seksualiteit die in strijd is met het gezonde verstand, of met eerdere relaties van één of van beide partijen. Buitenechtelijke relaties, ongepaste relaties.
  • We maken een situatie mee waarvan wij een van de hoofdrolspelers zijn, of in ieder geval medeplichtigen, maar deze situatie zorgt voor grote innerlijke onrust.
  • In de situatie waarin wij ons bevinden, vinden wij het moeilijk om de werkelijke bedoelingen van de mensen om ons heen te begrijpen. Dit kan natuurlijk een groot probleem zijn. De weg is niet duidelijk, het is zelfs niet duidelijk hoe deze kwestie zal aflopen.
  • Een dominante situatie ten aanzien van ons. Iemand houdt ons tegen. Hij heeft de macht over ons, en die negatieve invloed kunnen we niet kwijtraken.
  • Gebrek aan gemoedsrust. Deze situatie hoeft niet per se negatief te zijn, maar er is iets dat ons belet om de sereniteit te bereiken die we verdienen.
Rob Sánchez

Probeer mijn

Gratis Tarotlezing