De betekenis van de tarotkaart “De Gehangene”

De tarotkaart De GehangeneDe afbeelding op de kaart De Gehangene is niets anders dan een oude martelvorm. De tot marteling veroordeelde werd namelijk ondersteboven aan een boom of balk gehangen.

Het lijkt misschien een tamelijk milde vorm van marteling, maar het was echter uiterst pijnlijk, omdat het opzettelijk asymmetrisch was en dus helse pijnen veroorzaakte bij de mensen die dit moesten ondergaan.

De knie die De Gehangene op veel afbeeldingen achter het andere been gebogen houdt, is in feite de enige manier om de enorme belasting die anders op de binnenkant van het hangende been zou drukken, gedeeltelijk te verlichten.

Algemene interpretatie van de kaart

Deze kaart kan elke vorm van lijden uitdrukken, opgelegd door anderen, maar ook door zichzelf. Een voorbeeld van zelfopgelegd lijden kan een idee, een gevoel, een verlangen zijn: in ieder geval iets wat ons doet lijden.

Het is onze dagelijkse plicht om ons te gedragen op een manier die in overeenstemming is met onze verantwoordelijkheden en met wat anderen van ons verwachten.

Het kan verwijzen naar alle soorten verslavingen, zoals alcohol, gokken, enz.

Een impasse, een situatie die moet worden opgelost. Het is waarschijnlijk niet gemakkelijk om de situatie de baas te worden. Er is misschien wel heel wat aanpassingsvermogen voor nodig. Om hieruit te komen is het waarschijnlijk noodzakelijk om onder ogen te zien dat deze impasse tijdelijk is en geaccepteerd moet worden. Alleen door geduld te hebben, zal de situatie waarschijnlijk worden opgelost.

Een vooroordeel. Een overtuiging die wij hebben, vaak met betrekking tot iemand anders, die ons weerhoudt om volledig te genieten van de gevolgen van een situatie die eigenlijk gunstiger is dan wij denken.

Het kan ook een pauze tot bezinning betekenen, of de behoefte eraan. Kortom, er is waarschijnlijk wat innerlijk werk aan de winkel, en we moeten beslissen wat we echt willen en hoe we ons gedragen.

Specifieke voorbeelden van mogelijke betekenissen:

  • We zijn ervan overtuigd dat een bepaalde persoon niet geschikt is voor ons, en we hebben nooit aandacht aan hem of haar besteed. Maar als we er goed over nadenken, zouden deze drempels wel eens meer op onze vooroordelen dan op een objectieve, feitelijke realiteit gebaseerd kunnen zijn.
  • Iets belet ons om te bereiken wat we willen. Maar dit ligt niet aan ons, noch aan een ander specifiek persoon. De reden voor de belemmering is gelegen in externe omstandigheden, in de situatie.
  • Iemand laat ons boeten voor een fout die we hebben gemaakt.
  • Het is mogelijk dat wij ons de situatie van het lijden die we ervaren zelf opleggen.
  • We hebben een relatie en we hebben specifieke gezinstaken, waardoor we niet vrij en rustig kunnen genieten van wat anders alleen maar aangename situaties zouden zijn.
  • Ongeduld. We worden overspoeld door een enorm verlangen. Maar omdat dit zo krachtig is, handelen we op een onhandige en angstige manier, waardoor we niet in staat zijn om de situatie, die in een impasse lijkt te zitten, te verbeteren. We moeten ons erbij neerleggen dat dit niet werkt, we moeten rustig aan doen, een stapje terug doen, en het daarna langzaam, kalmer, niet onmiddellijk, opnieuw proberen. Het is alsof je tegen een deur blijft duwen die niet opengaat, waardoor deze nog meer klem komt te zitten. Een stapje terug doen, de deur naar ons toe trekken en pas later nog een keer duwen, is misschien wel de beste manier om deze te openen.
Rob Sánchez

Probeer mijn

Gratis Tarotlezing