Een Heremiet zwerft rond, verlicht zijn pad met een lantaarn en tast de grond af met een lange stok.
Deze kaart is rijkelijk voorzien van verwijzingen naar wijsheid en voorzichtigheid.
Maar de Heremiet is in de eerste plaats een wijze, de ingewijde die zijn eigen pad van wijsheid en kennis bewandelt.
Volgens sommigen stelt de Heremiet eigenlijk de oude Griekse filosoof Diogenes voor. Naar verluidt leefde hij lange tijd in een open ton om zichzelf van alle materiële zaken en van alle niet-essentiële zaken te bevrijden.
De reden dat men Diogenes ziet in de kaart van de Heremiet is te wijten aan het feit dat er een verhaal bestaat over het bizarre (maar tegelijkertijd verstandige) gedrag van deze filosoof. Hij zou op klaarlichte dag met een brandende lantaarn hebben rondgelopen en op de vraag wat hij aan het doen was, zou hij hebben geantwoord: “Ik ben op zoek naar de mens!”, waarmee hij bedoelde dat hij op zoek was naar de mens die leefde volgens zijn ware aard, ongevoelig voor de regels van de maatschappij, voor conventies, en die daarom gelukkig was.
In bijna alle interpretaties van de kaart De Heremiet komen wijsheid en voorzichtigheid naar voren.
De baard is altijd synoniem geweest met wijsheid. De grond aftasten met de stok duidt op voorzichtigheid, de lantaarn die hij draagt is het symbool van het licht van de wijsheid, de lange lappen die hem bedekken staan voor behoedzaamheid en bescherming, net als de sluiers die de wijsheid bedekken.
Het symboliseert ook de noodzaak om de opgedane kennis voor de ingewijden geheim te houden.
Ten slotte is de Heremiet natuurlijk een symbool van geduld.
Over het algemeen worden deze kwaliteiten aan de vraagsteller voorgelegd, die bijvoorbeeld afstand moet nemen van de situatie en met veel geduld moet proberen om de situatie op de goede manier te zien en zo te krijgen wat hij wil.
In sommige gevallen kan de Heremiet echter verwijzen naar iemand anders, dus niet naar ons, maar naar een wijs, voorzichtig persoon, een soort van spirituele leraar (hoewel hij er zeker niet zo uit ziet).
Meer soortgelijke artikelen kun je vinden in de rubriek:
“De betekenis van de kaarten bij tarotlezingen”