De betekenis van de tarotkaart “De Kracht”

De tarotkaart De KrachtDe Kracht die zegeviert over de “bruten”, de mens die zegeviert over de natuur, intelligentie die de verlangens overheerst.

De afbeelding van de kaart De Kracht is bij de meeste mensen zeer bekend en is onderdeel geworden van het zogenaamde collectief onbewuste: een vrouw die zonder enige moeite een leeuw in bedwang houdt en diens kaken opent.

Op sommige kaarten, vooral de oudste, kan in haar plaats Hercules zijn afgebeeld, die zich bezighoudt met een van zijn 12 werken, namelijk het verslaan van de angstaanjagende leeuw van Nemea.

In andere gevallen is er een duidelijke iconografische verwijzing naar Samson, die de zuilen van de tempel van de Filistijnen breekt en hen doodt.

Maar wat de afbeelding op de kaart ook is, de betekenis blijft duidelijk: de kracht, waarmee men de omstandigheden kan domineren.

Algemene interpretatie van de kaart

Het kan het conflict weergeven tussen morele rechtvaardigheid, die een duidelijke richting kent, en datgene wat je instinct je vertelt, wat je van nature gewend bent te doen, wat je van nature wilt doen.

Maar de situatie kan ook in een impasse verkeren, met tegengestelde krachten (diametraal) en zonder een gemakkelijke verzoening aan de horizon, tenzij de partijen bereid zijn om compromissen te sluiten.

Het kan betekenen dat je op dit moment de vaardigheden bezit om een schijnbaar ongunstige situatie om te buigen. Je hoeft je alleen maar bewust te worden van je capaciteiten en mogelijkheden, die je meestal nogal onderschat.

Een andere interpretatie is die van een innerlijk conflict dat zich bij de vraagsteller voordoet. In dit geval bevinden de twee zielen van de kaart Het Rad van Fortuin zich allebei in de vraagsteller. Hij heeft alles eigenlijk niet goed op een rijtje, of het is de situatie die verschillende oplossingen aanreikt, allebei met hun eigen voor- en nadelen.

Ten slotte geeft De Kracht, in de zin van Samson die de zuilen van de tempel vernietigt, een situatie weer die je tegenhoudt, en waarvoor je wellicht spoedig de middelen zult vinden om er het beste van te maken.

Specifieke voorbeelden van mogelijke betekenissen:

  • De “aard”, het instinct, wat we voelen, brengt ons in een heel specifieke situatie. We moeten al onze kracht gebruiken om deze onder controle te houden en ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Bijvoorbeeld bij iemand waar je op romantisch vlak erg bij bent betrokken. Er is een man waar je je sterk toe aangetrokken voelt, maar je moet al jouw wilskracht zien te vinden om zijn verleiding te kunnen weerstaan.
  • Je verlangt naar iets zeer specifieks, maar dat wordt je door de andere partij momenteel niet aangeboden. Er is sprake van deze gespannen situatie en er liggen geen gemakkelijke oplossingen in het verschiet, tenzij een van beide partijen bereid is om van gedachten te veranderen.
  • Je beschikt over alles wat nodig is om te krijgen wat je wilt, maar je blijft jezelf onderschatten. Is er een specifieke man waar je interesse naar uitgaat? Als je ervan uit gaat dat je hem niet verdient, dan ligt daar het echte probleem.
  • Je weet niet of je een relatie moet beëindigen, of je weet niet welke van de twee personen die in jou geïnteresseerd zijn de juiste is voor wie je nu bent.
  • Een collega die je afremt. Een collega die taken en verantwoordelijkheden bij jou dumpt. Of een reeds bestaande relatie van een andere vrouw met de man die jij leuk vindt. Een beperking die aan een relatie wordt opgelegd. De kaart Het Rad van Fortuin kan staan voor het einde (desastreus, definitief, onmiddellijk, totaal) van deze situatie.
Rob Sánchez

Probeer mijn

Gratis Tarotlezing