De betekenis van de tarotkaart “De Maan”

De tarotkaart De MaanDe kaart De Maan ademt een lugubere en duistere sfeer uit.

De Maan wordt vaak in het eerste kwartier afgebeeld, dus niet echt helder, en in de oudste tarotdecks worden bijna altijd meerdere wolken toegevoegd om de weergave nog spookachtiger te maken.

Tegenwoordig kunnen we ons er geen voorstelling meer van maken, hoe angstaanjagend de nacht in de middeleeuwen zou kunnen zijn. Niet alleen omdat we zonder straatverlichting in volslagen duisternis terecht zouden zijn gekomen, zonder ons te kunnen oriënteren, maar ook omdat er, in tegenstelling tot vandaag de dag, talloze wilde dieren op ons platteland woonden en aan de poorten van onze steden stonden.

De kaart De Maan werd in de periode waarin deze werd gecreëerd zeker in verband gebracht met duisternis, gevaar en de mogelijkheid om in de fout te gaan.

Algemene interpretatie van de kaart

De omstandigheden van buitenaf zijn zodanig dat we ons niet goed kunnen oriënteren. Iemand houdt iets voor ons verborgen, of de manier om te krijgen wat we willen is nogal onhaalbaar als we besluiten om het nu te gaan doen.

De kaart geeft een sombere situatie weer, die in contrast staat met de volgende kaart De Zon. Daar waar De Zon staat voor duidelijkheid, staat de Maan voor moeilijke inschatting, verwarring, onzekerheid.

Er kan worden verwezen naar iemand die bijzonder gevoelig overkomt, of die zich gedraagt op een manier die wij niet kunnen interpreteren, of die wispelturig is.

Het geeft ook onze angsten weer, onze vrees, die we waarschijnlijk niet onder ogen durven te zien. Door onze afwachtende houding is er in dit geval juist een onzekere en ongunstige situatie ontstaan. We hebben bijvoorbeeld te lang gewacht om onze liefde te verklaren aan iemand, en die is nu bezet.

Oneerlijkheid, iemand neemt ons in de maling (misschien doen we dat wel zelf).

Specifieke voorbeelden van mogelijke betekenissen:

  • Je kunt nu waarschijnlijk niet bereiken wat je wilt (tenzij je veel risico’s wilt nemen). Het advies is om te wachten, want deze situatie zal niet lang duren. En door even te wachten, zal het veel makkelijker zijn om te bereiken wat je wilt.
  • We hebben te lang geaarzeld, we hebben te lang gewacht om onze gevoelens uit te spreken. Er is nu een situatie ontstaan die moeilijk kan worden doorbroken. We kunnen bijvoorbeeld in de “friend zone” zijn beland, dus in de situatie dat we alleen maar als vrienden worden beschouwd, en niet als potentiële geliefden.
  • In gedachten hebben we heel wat de revue laten passeren, en uiteindelijk hebben we bijna ons eigen parallelle universum opgebouwd. We worstelen er nu mee om te begrijpen hoe de situatie werkelijk in elkaar zit.
  • De situatie niet willen erkennen, verkeerd interpreteren wat ons verteld wordt. Wat dit betreft moet ik een persoonlijke anekdote vertellen. Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat een vraagsteller mij vraagt of iemand van hem of haar houdt, terwijl hij of zij dat in werkelijkheid al aan die persoon heeft gevraagd en een duidelijk “nee” als antwoord heeft gekregen (misschien wel met de woorden “nu niet, maar in de toekomst is alles mogelijk”). De kaart De Maan kan precies dat aangeven, namelijk het niet accepteren van de hoe de zaken er werkelijk voor staan, en uiteindelijk onszelf in de maling nemen.
  • We zijn bang voor een bepaalde uitkomst, en dat houdt ons tegen. Dit is kenmerkend voor iemand die een ander leuk vindt, maar uit angst voor afwijzing, zijn gevoelens niet wil tonen. Wat er in dit geval gebeurt, is dat er niets wordt bereikt. In feite geven we iets op dat heel gunstig voor ons kan zijn, en dat misschien wel 50% kans van slagen heeft. En op deze manier plaatsen we onszelf in de situatie dat we, door het niet te proberen, 100% zeker weten dat we het niet zullen krijgen.
Rob Sánchez

Probeer mijn

Gratis Tarotlezing