De betekenis van de tarotkaart “Het Oordeel”

De tarotkaart Het OordeelDe kaart “Het Oordeel” stelt het universele oordeel voor.

De engel blaast op de trompetten van het oordeel en de lichamen zijn herrezen, klaar om te worden beoordeeld. De doden zullen voor de troon worden gebracht, en de boeken met hun levenswandel zullen worden geopend. De boeken waarin staat wat zij gedurende hun leven hebben gedaan, en waarop zij zullen worden beoordeeld.

De lichamen zijn naakt, want we worden naakt geboren, en we zullen naakt terugkeren voor God voor onze wedergeboorte.

Algemene interpretatie van de kaart

Het Oordeel staat voor een fase van verandering, maar dan wel aansluitend op wat we tot nu toe hebben gedaan. Het zal dus geen onverwachte, noch een radicale verandering zijn. Het zal daarentegen een verandering zijn die we hebben verdiend door onze daden en het werk dat we tot nu toe hebben verricht.

Wat is geweest, is geweest. Het is zinloos om er constant bij stil te blijven staan, maar het lijkt erop dat dit de fase is dat de feiten aan het licht komen en onder ogen moeten worden gezien.

Net als de doden die opstaan uit hun graven, duidt deze kaart het begin aan van een nieuw tijdperk. Hebben we in het verleden veel pech gehad? Wel, eindelijk zal de Engel des Oordeels wat gerechtigheid in ons leven kunnen brengen, wat het begin betekent van een blijvende voorspoedige fase.

De situatie is op weg naar het eindpunt. Dit kunnen wij beangstigend vinden, wat normaal is. Zelfs in problematische situaties, zoals een werkomgeving waar het werken niet gemakkelijk wordt gemaakt door bepaalde mensen die ons proberen te dwarsbomen, kunnen wij de gedachte aan verandering bijna eng vinden. We zijn al zo lang bijna “giftig” over een bepaalde situatie, dat het voelt alsof de grond onder onze voeten zou wegzakken als deze zou veranderen.

We staan op het punt des oordeels. Als we het goed hebben gedaan, is de kans zeer groot dat wij gerechtigheid zullen krijgen.

Specifieke voorbeelden van mogelijke betekenissen:

  • Hebben we ons erg ingespannen om een nieuwe baan te vinden? De kaart Het Oordeel geeft aan dat we er snel één zullen vinden. Hebben we daarentegen lui op de bank gezeten, niets gedaan en alleen maar geklaagd? De kaart Het Oordeel geeft aan dat we waarschijnlijk alleen maar meer teleurstellingen zullen krijgen.
  • Het heeft geen zin om te klagen of het verleden op welke manier dan ook ter discussie te stellen. Binnenkort is het allemaal niet meer nodig en telt alleen het heden. De nieuwe realiteit die zich voor ons aandient.
  • Je zult gerechtigheid krijgen. Vooral als je lange tijd het slachtoffer bent geweest van aanhoudend onrecht, zijn hier alle kenmerken van een ommekeer die jou zeer veel voldoening zal schenken.
  • Je kunt je ietwat onrustig voelen. Je weet dat de verandering die je te wachten staat waarschijnlijk een verbetering zal zijn, maar toch kun je jouw rusteloosheid niet kwijtraken.
  • Een situatie die zich al een tijdje voortsleept en waar nu een oplossing voor gevonden kan worden.
  • Een goede afloop van een rechtszaak, of van juridische en bureaucratische kwesties in het algemeen (scheidingen, ruzies, enz.).
Rob Sánchez

Probeer mijn

Gratis Tarotlezing